PDF

Kulcsszavak

táplálkozás, táplálkozástudomány története, nutrigenomika

Absztrakt

A táplálkozás - mint olyan - napjaink életmódjának egy kifejezetten hangsúlyos
területe. Számos krónikus, nem fertőző megbetegedés, mely napjaink halálozásában
meghatározó, erős összefüggést mutat a táplálkozással. Nem volt ez a történelemben
korábban sem másként, ugyanakkor ebben a korszakban még csak megfigyelésekre és
tapasztalatokra tudtak hagyatkozni.
A cikk szerzője jelen tanulmány során arra vállalkozik, hogy a táplálkozástudomány
történetiségéről, annak fejlődéséről adjon átfogó képet az olvasó számára,
érintve közben azokat az elképzeléseket és tévhiteket, melyet azóta a tudomány
megcáfolt. Ezentúl igyekszik betekintést nyújtani azokba a legújabb tudományos
eredményekbe, melyek meghatározzák napjaink táplálkozástudományát. Napjaink
egyik meghatározó elemévé vált a fenntarthatóság kérdése, valamint a személyre
szabott táplálkozás kérdésköre. Mindkét terület újabb és újabb kérdéseket vet fel,
hiszen Földünk eltartóképessége korlátozott, és sokan élnek olyan területeken, ahol
határozottan élelmiszerpazarlás történik, míg mások az adott területen az alapvető
táplálékhoz nem tudnak hozzájutni. A személyre szabott táplálkozást ugyanakkor
jelentős mértékben befolyásolta a humán genom feltérképezése, és ezzel együtt a
betegségek prevenciójában a táplálkozás szerepe is új és új aspektust nyert. A cikk
irodalmak szekunder elemzésén alapszik, remélve, hogy az olvasó számára is számos
új információt és újabb megválaszolandó kérdések felvetését adja.

https://doi.org/10.54230/Delib.2024.1.5
PDF

Hivatkozások

Balassa, I., Füzes, E., & Kisbán, E. (szerk.). (1997). Kora újkori táplálkozáskultúra

(1500-1690). IV. Budapest: Akadémiai Kiadó. Forrás: https://www.arcanum.com/

hu/online-kiadvanyok/MagyarNeprajz-magyar-neprajz-2/iv-eletmod-41AA/

taplalkozaskultura-495D/a-valtozas-szakaszai-a-magyar-taplalkozaskulturakorszakai-4967/a-kora-ujkori-taplalkozaskultura-15001690-4975/

Kelemen, J. (2014). Vitaminok. Budapest: Medicina Könyvkiadó.

Maróti, E. (2005). Megjegyzések az ókori görög sportolók edzésmódszereihez és a

versenyekre valófelkészüléséhez. In S. Felföldi (Ed.), Abhivadana : tanulmányok a

hatvanéves Wojtilla Gyula tiszteletére (old.: 227-231). Szeged: Szegedi Tudományegyetem Ókortörténeti Tanszék. Forrás: Szegedi Tudomány Egyetem weboldala:

http://acta.bibl.u-szeged.hu/65978/1/wojtilla_60_227-231.pdf

Molnár, S., Csajbókné Csobod, É., & Solymosi, D. (2020). Soós Aladár professzor14

AZ EMPIRIKUS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYTÓL A NUTRIGENOMIKÁIG

munkássága a modern táplálkozástudomány perspektívájából. Orvosi Hetilap,

(6), 237-240. doi:https://doi.org/10.1556/650.2020.ho2648

Paládi-Kovács, A., & Flórián, M.(2002). A késő középkori táplálkozáskultúra (1300-

. Forrás: Arcanum: https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/

MagyarNeprajz-magyar-neprajz-2/iv-eletmod-41AA/taplalkozaskultura-495D/

a-valtozas-szakaszai-a-magyar-taplalkozaskultura-korszakai-4967/a-kesokozepkori-taplalkozaskultura-13001500-496B/

Sántha, Á. (2023). Fő a mértékletesség! Fél évezredes életmódtanácsok fiataloknak. Acta Medicinae et Sociologica, 14(37), 22-31. doi:https://doi.org/10.19055/

ams.2023.12/15/2

Schenker-Horváth, K., Répási, E., Kapitány, Z., & Nagy, Z. (2017). Nutrigenomika és

nutrigenetika alkalmazásának sportdietetikai vonatkozású lehetőségei. Új Diéta,

(1), 20-23.

Schiller, V. (2011). Egy 19. századi Hippokratész-kiadás. In É. Vámos, & L. Vámosné

(Ed.) Vigyázó, Természettudományos, műszaki és orvostudományi fejlődés a hosszú

században (pp. 323-333). Budapest: Műszaki és Természettudományi Egyesü-

letek Szövetsége Tudomány- és Technikatörténeti Bizottsága - Szellemi Tulajdon

Nemzeti Hivatala. doi:10.23716/TTO.18.2011.48

Simonyi, P. (2015). A táplálkozás aktuális összefüggéseiről: történet, egészség, fenntarthatóság. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok,10(2), 53-64.

Tóth, V. (2020). Étkezési szokások a középkorban. Kaleidoszkóp-Művelődés-,

Tudomány- és Orvostörténeti Folyóirat, 10(21), 335-347. doi:https://doi.org/10.17107/

KH.2020.21.334-347

Ungar, P., & Teaford, M. F. (2002). Human diet : its origin and evolution. London:

Bergin&Garvey.

Yanatma, S. (2023. 12. 20). Euronews. Letöltés dátuma: 2024. 01. 13., forrás: Euronews

web site: https://hu.euronews.com/next/2023/12/20/6-europai-kozul-1-elhizottmelyik-orszagokat-sujtja-leginkabb-az-elhizasi-valsag