PDF

Kulcsszavak

táplálkozás, táplálkozástudomány története, nutrigenomika

Absztrakt

A táplálkozás, mint olyan napjaink életmódjának egy kifejezetten hangsúlyos területe, hiszen számos krónikus nem fertőző megbetegedés, mely napjaink halálozásában meghatározó erős összefüggést mutat a táplálkozással. Nem volt ez a történelemben korábban sem másként, ugyanakkor ebben a korszakban még csak megfigyelésekre és tapasztalatokra tudtak hagyatkozni.

A cikk szerzője jelen tanulmány során arra vállalkozik, hogy a táplálkozástudomány történetiségéről, annak fejlődéséről adjon átfogó képet az olvasó számára, érintve közben azokat az elképzeléseket és tévhiteket, melyet azóta a tudomány megcáfolt. Ezentúl igyekszik betekintést nyújtani, azokba a legújabb tudományos eredményekbe, melyek meghatározzák napjaink táplálkozástudományát. Napjaink egyik meghatározó elemévé vált a fentarthatóság kérdése, valamint a személyre szabott táplálkozás kérdésköre, mindkét terület újabb és újabb kérdéseket vet fel, hiszen Földünk eltartóképessége korlátozott, és sokan élnek olyan területeken, ahol határozottan élelmiszerpazarlás történik, míg mások az adott területen az alapvető táplálékhoz nem tudnak hozzájutni. A személyre szabott táplálkozást ugyanakkor jelentősmértékben befolyásolta a humán genom feltérképezése és ezzel együtt a betegségek prevenciójába a táplálkozás szerepe is új és új aspektust nyert. A tanulmány irodalmak szekunder elemzésén alapszik, remélve, hogy az olvasó számára is számos új információt és újabb megválaszolandó kérdések felvetését adja.

https://doi.org/10.54230/Delib.2024.1.5
PDF

Hivatkozások

Balassa, I., Füzes, E., & Kisbán, E. (szerk.). (1997). Kora újkori táplálkozáskultúra (1500-1690). IV. Budapest: Akadémiai Kiadó. Forrás: https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/MagyarNeprajz-magyar-neprajz-2/iv-eletmod-41AA/taplalkozaskultura-495D/a-valtozas-szakaszai-a-magyar-taplalkozaskultura-korszakai-4967/a-kora-ujkori-taplalkozaskultura-15001690-4975/

Kelemen, J. (2014). Vitaminok. Budapest: Medicina Könyvkiadó.

Maróti, E. (2005). Megjegyzések az ókori görög sportolók edzésmódszereihez és a versenyekre valófelkészüléséhez. In S. Felföldi (Ed.), Abhivadana : tanulmányok a hatvanéves Wojtilla Gyula tiszteletére (old.: 227-231.). Szeged: Szegedi Tudományegyetem Ókortörténeti Tanszék. Forrás: Szegedi Tudomány Egyetem weboldala: http://acta.bibl.u-szeged.hu/65978/1/wojtilla_60_227-231.pdf

Molnár, S., Csajbókné Csobod, É., & Solymosi, D. (2020). Soós Aladár professzor munkássága a modern táplálkozástudomány perspektívájából. Orvosi Hetilap, 161(6), 237-240. doi:https://doi.org/10.1556/650.2020.ho2648

Paládi-Kovács, A., & Flórián, M.(2002). A késő középkori táplálkozáskultúra (1300-1500). Forrás: Arcanum: https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/MagyarNeprajz-magyar-neprajz-2/iv-eletmod-41AA/taplalkozaskultura-495D/a-valtozas-szakaszai-a-magyar-taplalkozaskultura-korszakai-4967/a-keso-kozepkori-taplalkozaskultura-13001500-496B/

Sántha, Á. (2023). Fő a mértékletesség! Fél évezredes életmódtanácsok fiataloknak. Acta Medicinae et Sociologica, 14(37), 22-31. doi:https://doi.org/10.19055/ams.2023.12/15/2

Schenker-Horváth, K., Répási, E., Kapitány, Z., & Nagy, Z. (2017.). Nutrigenomika és nutrigenetika alkalmazásának sportdietetikai vonatkozású lehetőségei. Új Diéta, 26(1), 20-23.

Schiller, V. (2011). Egy 19. századi Hippokratész-kiadás. In É. Vámos, & L. Vámosné (Ed.) Vigyázó, Természettudományos, műszaki és orvostudományi fejlődés a hosszú 19. században (pp. 323-333.). Budapest: Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Tudomány- és Technikatörténeti Bizottsága - Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. doi:10.23716/TTO.18.2011.48

Simonyi, P. (2015). A táplálkozás aktuális összefüggéseiről: történet, egészség, fenntarthatóság. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok,10(2), 53-64.

Tóth, V. (2020.). Étkezési szokások a középkorban. Kaleidoszkóp-Művelődés-, Tudomány- és Orvostörténeti Folyóirat, 10(21), 335-347. doi:https://doi.org/10.17107/KH.2020.21.334-347

Ungar, P., & Teaford, M. F. (2002). Human diet : its origin and evolution. London: Bergin&Garvey.

Yanatma, S. (2023. 12. 20.). Euronews. Letöltés dátuma: 2024. 01. 13., forrás: Euronews web site: https://hu.euronews.com/next/2023/12/20/6-europai-kozul-1-elhizott-melyik-orszagokat-sujtja-leginkabb-az-elhizasi-valsag