Absztrakt

Napjaink egyik központi, táplálkozástudományt érintő problémaköre az elhízás, mely nem csak a felnőtt népesség egészségét, de egyre inkább gyermekeink mindennapjait is érinti. Több tanulmány is rávilágított az obesitas emelkedő tendenciájára, s az ezzel együtt jelentkező krónikus megbetegedések jelentőségére.

Az elmúlt években, számos prevenciós program indult ezen jelenség megfékezésére, illetve a gyermekek egészségtudatos táplálkozási szokásainak kialakítására.

Azonban nem szabad megfeledkeznünk arról a tényről, hogy a család az elsődleges szocializációs színtér.

A szerzők kutatásukban a szülői szemszögből szeretnék bemutatni, azt, hogy a családon belüli táplálkozási szokások kialakítása során mennyire tudatosak, mennyire látják reálisan a gyermekeik szokásait, testsúlyát, testalkatát, valamint, hogy honnan és milyen formában tájékozódnak akkor, amikor ezen kérdéskör felmerül.

A vizsgálat esetében kérdőíves módszer került alkalmazásra, melyeket általános iskolai szülő csoportokba osztottunk ki. A kérdőívek feldolgozása során leíró és matematikai statisztikai módszereket egyaránt alkalmaztunk.

A család nem kérdés, hogy alapvetően meghatározza a gyermek későbbi táplálkozását, melyre a közétkeztetés jelentős befolyással nem bír. A szülők sok esetben gyermekeik alkatát nem reálisan ítélik meg, normál testalkatot hajlamosak soványnak, míg az enyhén túlsúlyost normálnak megítélni. A gyermekek rendszeres étkezése már ebben az életkorban jelentős mértékben sérül, mivel a reggeli a gyermekek nagyrészénél sajnálatos módon elmarad, vagy kizárólag (nagy mennyiségű) cukrot tartalmazó péksüteménnyel kerül megoldásra.

Munkánk során igyekszünk rávilágítani azokra a táplálkozási, fogyasztási és életviteli szokásokra, melyek később egyenes utat mutatnak az elhízott felnőttkor irányába, ezzel együtt sok esetben már előrevetítik a gyermek serdülőkori anyagcsere, valamint szív- és érrendszeri megbetegedését.

https://doi.org/10.54230/Delib.2022.2.18
Pdf

Hivatkozások

Beke, S., & Turcsán, J. (2013). "Mintamenza" két "Mintaváros" tükrében. (M. Kölcseyné Balázs, Szerk.) Kitekintés-Perspective: Magyar-román-szlovák periodika, 25-30.

Bemutatta legutóbbi országos táplálkozási felméréseinek eredményeit az OGYÉI. forrás: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. https://ogyei.gov.hu/dynamic/osszefoglalo_otap_cosi_konferencia_20221103.pdf (Letöltés: 2022. november 3.)

Gaál, P. (2022). Társadalmi és technológiai innováció az egészségügyi rendszerek fejlesztésében. Ime – Az egészségügyi vezetők szaklapja, 21(1), 5-11.

Karácsonyi, I., Kölkedi, P. V., & Pakai, A. (2018). A családi tradíció szerepe a kisdedek és kisgyermekek táplálkozásában. Egészségfejlesztés, LIX (2), 17-25.

Kovács, V. A., & Erdei, G. (2019). Gyermekkori elhízás előfordulása Magyarországon (COSI). Magyar Tudomány, 180(5), 739–748. https://ogyei.gov.hu/dynamic/ megjelent%20 pdf%202019%20majus.pdf (Letöltés: 2023. 04 23.)

Központi Statisztikai Hivatal. (2020). Letöltés dátuma: 2023. 04 20, forrás: Központi Statistikai Hivatal: https://www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdph220.html

Martos, É. (2010). Európai összefogás a lakosság sócsökkentése érdekében-Nemzeti sócsökkentő program. Metabolizmus, 8(2), 23-24. https://doi:10.1136/BMJb4567